Van onmogelijk naar mogelijk: Dilbeek geeft eigen kinderen voorrang bij plaatsing op scholen!


Ieder jaar opnieuw krijgt Dilbeek te maken met een tekort aan plaatsen in kleuter- en lager onderwijs. De bevolkingsgroei van de laatste jaren ligt aanzienlijk hoger dan de voorspelde statistieken en de bouw van nieuwe scholen kan deze vraag niet bijhouden. Dit jaar zijn er opnieuw 150 kinderen die in Dilbeek wonen die geen plaats hebben gevonden in de scholen van Dilbeek. Hoewel sommige kinderen elders wel een plaats hebben gevonden, blijft dit probleem aanhouden.

Lichtpuntjes in de situatie

Er is echter ook goed nieuws te melden. Na lang aandringen en intensief lobbywerk heeft een wijziging in het decreet geleid tot twee maatregelen die de situatie aanzienlijk verbeteren. Zo krijgen kinderen die in Dilbeek wonen nu voorrang op kinderen uit andere gemeenten. Dit heeft tot gevolg dat maar liefst 97% van de beschikbare plaatsen werden toegewezen aan Dilbeekse kinderen en slechts 3% aan kinderen buiten Dilbeek. Vooral de scholen die zich dicht tegen de grens van de Brusselse agglomeratie bevinden, zullen dit verschil merkbaar voelen.

Toekomstperspectief

In de nabije toekomst zal de situatie verder verbeteren. Tijdens de voorrangsperiode zullen broertjes en zusjes van kinderen die al een plaats hebben, zich kunnen aanbieden en kunnen genieten van hun voorrang. Aangezien er steeds minder kinderen van buiten Dilbeek in aanmerking komen voor een plaatsje, zullen er in de toekomst steeds minder niet-Dilbeekse kinderen kunnen genieten van de voorrangsperiode. Hierdoor komen er steeds meer plaatsen vrij voor kinderen uit Dilbeek.

Het onmogelijke werd mogelijk

Terwijl de vorige schepen van Onderwijs stelde dat het verkrijgen van voorrang voor eigen Dilbeekse kinderen onmogelijk was, is het nu toch gerealiseerd. Het onmogelijke werd dus mogelijk. Laten we hopen dat er in de toekomst ook een nieuwe school in St Anna-Pede en een nieuwe school Don Bosco bijkomen, zodat onze problemen definitief van de baan zijn

Ik herinner me dat de vorige schepen van Onderwijs stelde dat de voorrang bekomen voor eigen Dilbeekse kinderen onmogelijk was.Het onmogelijke werd dus mogelijk...Nu nog een nieuwe school in Sint Anna-Pede en de nieuwe school van Don Bosco, en onze problemen zouden eens definitief van de baan kunnen zijn.

Luc Deleu -  Schepen van onderwijs.


Gerelateerd nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang al eerste ons laatste nieuws

In de kijker