Vernieuwing? Ja!Het masterplan voor het recreatiecentrum in Itterbeek voorziet in een totaal nieuwe sportinfrastructuur voor de sites Carenberg en Keperenberg. Het plan is ambitieus en op de toekomst gericht. Daar kunnen we niet tegen zijn. U weet ook dat vernieuwing ingebakken zit in het DNA van de liberale partij.

Maar… we zeiden het eerder al. Lvd-burger OVLD stelt zich naast opbouwend ook kritisch op. Zoals we dat doen met alle projecten van de huidige coalitie kijken we ook in dit dossier zeer nauw toe op

de haalbaarheid en de financiële impact op de begroting. Voor ons geen megalomane projecten, die alleen realiseerbaar zijn als u daarvoor nog meer belastingen moet ophoesten.

Eén groot vraagteken

Daarnaast vinden we ook goed en deugdelijk bestuur van essentieel belang. Goed bestuur wil onder meer zeggen dat een bewindsploeg haar huiswerk goed maakt en voorbereid voor de dag komt. En precies daar wringt het schoentje in dit dossier. Tot op vandaag hebben we nog geen plannen of vergunningen gezien. Top op vandaag is er nog geen budget voorzien in het meerjarenplan dat tot reikt tot 2021. Top op vandaag is er geen openbaar onderzoek geweest. En tot op vandaag is er nog begin van aanbesteding gemaakt.

Er is niets. Wanneer de eerste spade in de grond zal worden gestoken is alleen maar één groot vraagteken. Volgens een eerste inschatting kan dit gemakkelijk nog 3 tot zelfs 5 jaar duren. Desondanks wilde de Schepen van Patrimonium Jef Vanderoost absoluut doordrukken dat de grote zaal en de cafetaria van het Itterbeekse recreatiecentrum nog dit jaar zouden worden afgebroken.

Wat de schepen daarbij kennelijk uit het oog verloor, is dat het weinige sociale leven in Itterbeek Dorp zich afspeelt in en rond de zalen en de kantine van het recreatiecentrum. Wat blijft er over van een fanfare, een turnclub of een theaterzaal als er achteraf geen glas kan gedronken worden? Als er geen plek is om te ont-moeten? Juist: bitter weinig.

Voorlopig gered, dankzij lvd-burger OVLD

Het Recreatiecentrum Itterbeek nu afbreken, zou de doodsteek betekenen voor het sociale leven in deze Dilbeekse deelgemeente. Zeker omdat er nog geen begin van alternatief op tafel ligt. En de dag dat zo’n alternatief op tafel komt, zal het nog jaren duren voor de plannen zijn omgezet in daden, laat staan in een concreet resultaat.

Daarom hebben wij actie ondernomen binnen de gemeenteraad en gelukkig heeft dat ook iets opgeleverd. Ons voorstel om pas met de afbraak van de huidige infrastructuur te starten kort voor de werken aan de nieuwe infrastructuur echt beginnen, haalde op de gemeenteraad van februari een meerderheid van 18 tegen 17. Het RCI is dus voorlopig gered. Dilbeekse sportliefhebbers kunnen dus opgelucht ademhalen.

Gezond verstand

We hopen dat N-VA tot het inzicht komt dat haar coalitiepartner CS&V de bal misslaat in dit dossier. We hopen dat diezelfde N-VA het uitstel van afbraak straks mee steunt. Want uiteindelijk is het heel simpel: de huidige infrastructuur tegen de grond werken, versnelt noch vertraagt het masterplan voor de nieuwbouw. Maar voor het sociale weefsel in Itterbeek zou het wel een nefaste keuze zijn.

Vernieuwing? Ja! Alleen vindt lvd-burger OVLD wel dat elke vernieuwing moet vertrekken vanuit het gezond verstand.

Gerelateerd nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang al eerste ons laatste nieuws

In de kijker