Lokale economie‘364 voetbalvelden aan lege winkelruimte’…..Zegt het U iets ? Het was de kop van het hoofdartikel in DE STANDAARD van 2 februari 2018. Misschien las U het en vond U zoveel commerciële leegstand even zorgelijk als wij. Jammer genoeg blijft ook Dilbeek niet gespaard. Meer nog : de Dilbeekse Unie van Ondernemers (DUO) trekt al lang aan de alarmbel. De leegstand was één van de thema’s op de DUO-debatavond die georganiseerd werd en massaal werd bijgewoond. Een handelskern is het kloppend hart van elke gemeente. In Dilbeek is de handelskern dringend aan intensieve zorgen toe !

Een injectie aan inventiviteit en creativiteit

Het probleem van de commerciële leegstand werd onder impuls van Open VLD Dilbeek al herhaaldelijk aangekaart. Helaas bleven initiatieven om het tij te keren gewoon uit. Nochtans heeft de huidige bewindsploeg de analyse van de problemen in handen. Die staat immers in een studie nog door de vorige bewindsploeg besteld. Maar ze bleef kennelijk in de lade liggen.

Dilbeek heeft meer nodig dan een studie. Dilbeek heeft een injectie nodig aan inventiviteit en creativiteit. De lokale economie moet daarbij niet heruitgevonden worden. Maar het beleid moet wel grondig nadenken over de richting die we uitwillen met de lokale economie.

Een greep uit de maatregelen die wij voorstellen om de lokale economie te doen herleven

De lokale handel heeft ondersteunende maatregelen nodig om het winkelen aantrekkelijker te maken. Op het vlak van Ruimtelijke Ordening is nog heel veel mogelijk. Alleen moeten bestuurders en administratie de regelgeving interpreteren vanuit de vaste wil om ondernemers een duw in de rug te geven, niet om het ondernemen nog moeilijker te maken.

Hoe gaan we aan de slag ?

  1. De bevolking van Dilbeek bestaat uit meer dan 25 percent senioren. De kleinhandel moet voor hen binnen wandelafstand zijn. Daarvoor moeten we kleinhandel meer mogelijkheden geven.
  2. Verkeersplannen moeten kritisch bekeken worden. Blauwe zones, eenrichtingsstraten en andere verkeersmaatregelen moeten rekening houden met de lokale handel.
  3. Het probleem van de leegstand moet onverwijld worden aangepakt. Leegstaande panden zijn een vloek in elke winkelstraat.
  4. Lokale handel, KMO en industrie hebben eigen specifieke noden en behoeften. Die moeten in kaart gebracht worden. Waarom geen masterplan voor de lokale economie. Een bloeiende lokale economie is het kloppend hart van de gemeente.

Gerelateerd nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang al eerste ons laatste nieuws

In de kijker