Stefaan Platteau: “Handen uit de mouwen”Op de gemeenteraad van 26 juni keurden alle fracties de motie betreffende de problematiek van laagvliegende vliegtuigen over Dilbeeks grondgebied goed. Een eerste stap! Maar een zeer belangrijke.

Stefaan Platteau, Ere-Burgemeester van Dilbeek en tevens Lijstduwer voor de lijst van de burger – Open VLD op 14 oktober 2018, is tevreden met deze eensgezindheid.

“Samen met andere fracties heb ik hiervoor de nodige initiatieven genomen en ben tevreden dat de nodige steun verkregen werd.”

Reeds geruime tijd wordt boven het Dilbeeks grondgebied een stijging van het aantal vluchten op lage hoogte waargenomen. Met de nodige lawaaihinder. Op 12 juni werd hierover een uiteenzetting door de ombudsman Philippe Touwaide gegeven in Dillbeek waar vele mensen present op tekenden. De grote boosdoener blijkt de toenemende oostenwind. En laat deze nu net zijn toegenomen. Wetenschappelijk meteorologisch bewezen.

Maar we blijven niet bij de pakken zitten! De uiteenzetting van de ombudsman leerde dat er mogelijkheden zijn. Zo kan de aanvlieghoogte van landende vliegtuigen aangepakt worden. Ook de luchtlijnen kunnen verlegd worden. Niet alles hoeft via de lijn Affligem/Ternat/Dilbeek/Sint-Agatha-Berchem/Ganshoren/… te verlopen! Tenslotte kunnen de landingsprocedures met meer zin voor mate en evenwicht verdeeld worden. Voor dit alles is het technisch systeem RNPapproach ontwikkeld. Dit systeem werd overigens toegepast voor eenzelfde problematiek in Deurne. Met gunstige resultaten!

Aangezien de Federale Regering hiervoor bevoegd is werd door alle fracties overeengekomen om een motie in de dienen bij de bevoegde minister, Françoit Bellot. Deze motie vraagt specifiek de invoering van een nieuwe landingsmethodiek en maatregelen ter verlaging van de geluidsoverlast boven Dilbeek.

Stefaan Platteau
Lijstdduwer

Gerelateerd nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang al eerste ons laatste nieuws

In de kijker