Programma: efficiënt en zuinig beheerWeet je het nog? De eerste maatregel van de huidige coalitie was de verhoging van de gemeentebelastingen met maar liefst 25 procent. Het was een ingreep die kon tellen. Eentje die de Dilbekenaar ook meteen gevoeld heeft. Gelukkig zijn wij er de voorbije zes jaar in geslaagd die belastingen gevoelig naar beneden te halen. Dat hebben we gedaan door goed ons huiswerk te maken én waar nodig stevig oppositie te voeren. Het resultaat mocht er zijn, want elke inwoner kon dankzij dat mooie oppositiewerk honderden euro’s besparen.

De meerderheid schreeuwde moord en brand. Het is niet fijn, wanneer de suggesties voor besparingen niet uit eigen rangen komen. Zeker als die besparingen de burger geen pijn doen. Inderdaad: de administratie slaagde erin in amper 2 dagen voor meer dan 1,25 miljoen euro aan besparingen boven te spitten, besparingen die de man/vrouw in onze Dilbeekse straten geen cent gekost hebben.

Wij zijn absolute voorstanders van een efficiënt, maar zuinig beheer. Er werden de voorbije jaren megalomane projecten op poten gezet waarvan de uitvoering zo goed als onmogelijk bleek. Alsof de financiële bronnen van Dilbeek onbeperkt zouden zijn.
Denk maar aan de masterplannen Keperenberg/Caerenbergveld. Een droom van meer dan 20 miljoen euro, alleen al voor de gebouwen. Of denk aan de brandweerkazerne, die met een prijskaartje van meer dan 9 miljoen euro door de Dilbeekse magen werd gesplitst. Terwijl de brandweertop het gebouw nota bene niet eens wil, omdat het te weinig rekening houdt met de echte noden van het korps.

De grote winnaar van dit alles, was niet de burger. Het was niet eens de politiek. Nee, het waren de studiebureaus die wel voeren bij al die grootheidswaanzin. Zij gingen naar huis met honderdduizenden euro. Voor projecten waarvan we alleen maar konden vaststellen dat ze onrealiseerbaar waren.

Het gevolg laat zich raden… Door die spilzucht bleven er te weinig middelen over voor essentiële taken, zoals het proper houden van pleinen en straten, de kinderopvang en dies meer.

Wij zeggen duidelijk en ondubbelzinnig: voor ons is een verhoging van de gemeentebelastingen niet bespreekbaar. Meer nog: van zodra het ook maar een beetje mogelijk is de belastingen te verlagen zonder dat de dienstverlening aan de burger daaraan inschiet, moeten ze als de bliksem naar omlaag. Waar we wel voor gaan, is een efficiënte toepassing van belastingen op een tweede verblijf. In Knokke gedomicilieerd zijn, maar in Dilbeek verblijven zonder gemeentebelastingen te betalen, kan niet. En daar zullen we dus ook iets aan doen.

Lees ons volledig programma HIER.  

Gerelateerd nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang al eerste ons laatste nieuws

In de kijker