Gouverneur Vlaams-Brabant voert uniforme verplichting inDag Dilbekenaars,

Het aantal besmettingen met het coronavirus is terug in stijgende lijn in Groot-Dilbeek en Vlaams-Brabant. Het totaal aantal besmettingen met Corona in Groot-Dilbeek over de laatste 14 dagen komt op 169. Sciensano heeft enkele alarmdrempels gedefinieerd op basis van het aantal gevallen per 100.000 inwoners over de laatste 14 dagen. Voor Groot-Dilbeek wordt dit getal hiermee gebracht op 389. Groot-Dilbeek heeft daarmee meer dan 100 gevallen. Hierdoor zitten we met onze gemeente op de hoogst gedefiniƫerde alarmdrempel, de rode kleur. Bron: Sciensano.

De gouverneur van Vlaams-Brabant, Jan Spooren, heeft de volgende besluiten genomen om zodoende te kunnen voldoen aan de verplichting een mondmasker te dragen. Het gaat hier niet echt om een verstrenging van de regels, maar eerder om het verderzetten van de situatie:

Artikel 1

Het is voor alle personen vanaf de leeftijd van 12 jaar verplicht steeds een mondneusmasker of elk ander alternatief in stof bij zich hebben in de openbare ruimte van het gehele grondgebied van de provincie Vlaams-Brabant. Wanneer het dragen van een mondneusmasker of elk alternatief in stof niet mogelijk is om medische redenen, mag een gelaatsscherm worden gebruikt.

Artikel 2

Vanaf de leeftijd van 12 jaar is het verplicht om een mondmasker te dragen in de provincie Vlaams-Brabant:
– In alle voor publiek toegankelijke gebouwen. Enkel wanneer men neerzit met de personen met wie men nauw contact onderhoudt en de veilige afstand van minstens 1,5 meter met anderen gewaarborgd is, moet het mondmasker niet gedragen worden;
– Op alle soorten markten;
– Op alle kermissen en evenementen. Enkel als men neerzit met de personen met wie men nauw contact onderhoudt en de veilige afstand van minstens 1,5 meter met anderen gewaarborgd is, en gedurende de tijd om even te drinken of te eten, moet het mondmasker niet gedragen worden;
– In de recyclageparken;
– Als toeschouwer op een sportactiviteit;
– Op alle begraafplaatsen, van 24 oktober tot en met 8 november.  

Artikel 3

Burgers die in de onmogelijkheid zijn een mondneusmasker, een alternatief in stof of een gelaatsscherm te dragen omwille van medische redenen, gestaafd door een medisch attest, moeten niet voldoen aan de bepalingen van artikel 1 en 2.  

Artikel 4

De politie is belast met het toezicht op de naleving van dit besluit.

Artikel 5

Vastgestelde inbreuken worden beteugeld met de straffen.  

Artikel 6

Dit besluit is onmiddellijk uitvoerbaar vanaf 6 oktober 2020.

Het doel is vooral duidelijkheid te scheppen, en ook het stijgend aantal besmettingen in onze provincie de kop in te drukken. Enkel samen kunnen we het virus COVID-19 de baas.

Gerelateerd nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang al eerste ons laatste nieuws

In de kijker