Asse, Dilbeek en Wemmel ondersteunen samen de lokale sociale economie.Beste Dilbekenaars,

De gemeenten Asse, Dilbeek en Wemmel slaan de handen in elkaar om de lokale sociale economie een duwtje in de rug te geven. Een nieuwe interlokale vereniging zal organisaties in de lokale sociale economie ondersteunen. Daarnaast streeft de organisatie er ook naar om mensen te ondersteunen die het moeilijk hebben om een job te vinden op de arbeidsmarkt. Intercommunale Haviland neemt de regierol op van dit samenwerkingsverband.De nieuwe interlokale vereniging (ILV) “Sociale Tewerkstelling in Dilbeek, Asse en Wemmel” is van start gegaan met de steun van Vlaams minister voor Werk en Sociale Economie. Binnen de brede Vlaamse contouren werken Asse, Dilbeek en Wemmel aan een gedragen beleidsvisie op sociale economie. Die gemeente grijpen de kans om samen concrete acties op maat van hun gemeenten uit te werken. De ‘sociale economie’ omvat alle organisaties die specifiek mensen aanwerven en tewerkstellen die het elders op de arbeidsmarkt moeilijk hebben.  

Stefaan Platteau (ere-burgemeester Dilbeek, Ere-Vlaams Volksvertegenwoordiger, gemeenteraadslid Open Vld Dilbeek) is zopas verkozen tot voorzitter van de ILV. “Het is duidelijk dat Asse, Dilbeek en Wemmel met grotendeels dezelfde uitdagingen kampen op het vlak van sociale economie, tewerkstelling en werkloosheid. Er is in Halle-Vilvoorde nog steeds een historische achterstand in het aantal arbeidsplaatsen in de sociale economie. Enkel qua maatwerkbedrijven halen we de norm. De drie gemeenten werken wel met heel wat sociale organisaties samen, maar die zijn zelden op de eigen regio gericht en meer op Brussel. Dat beperkte aanbod willen we wegwerken door samen bestaande organisaties te ondersteunen en nieuwe initiatieven te stimuleren. We willen een brug slaan tussen de sociale economie-organisaties, de lokale besturen, de streekpartners en de bedrijven in de reguliere economie.”, zegt Stefaan Platteau.

“De ILV zal zich voornamelijk toeleggen op de activering van mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. De uitdagingen op het vlak van werkloosheid zijn immers gelijklopend. Zo ligt het aantal werkzoekenden in de drie gemeenten iets hoger dan het Vlaamse gemiddelde. Er zijn in verhouding meer allochtone werkzoekenden. En ook de taalachterstand bij werkzoekenden is er bijna 3 keer hoger dan in de rest van Vlaanderen. Maar liefst 21% van de werkzoekenden is hier ouder dan 55 jaar. Tegelijk is er wel een groot aanbod aan vacatures in de drie gemeenten. Daar willen we specifieke doelgroepen naartoe leiden en tegelijk de reguliere werkgevers ondersteunen bij het invullen van de vacatures. Een aanpak op maat van de drie gemeenten laat toe om dat efficiĆ«nt te doen.”, vervolgt Stefaan Platteau.

“Samen staan we sterker om die uitdagingen het hoofd te bieden. De voorbije jaren zijn er afzonderlijk van elkaar al heel wat mooie initiatieven opgestart waaruit we kunnen leren. Bovendien staan we voor een enorme economische en financiĆ«le coronacrisis. Samen kunnen we meer bereiken om die impact op te vangen. Dat zijn we aan onszelf en onze inwoners verplicht. En dat engagement voor actie – en wel zo snel mogelijk – zit zeker in de groep. De goesting is groot om er samen iets van te maken.”, aldus Stefaan Platteau.

Voor bijkomende vragen kan u steeds terecht bij:
Stefaan Platteau – voorzitter ILV, ere-burgemeester Dilbeek – stefaan.platteau@dilbeek.be en
Kris Timmermans – intercommunale Haviland – kris.timmermans@haviland.be  

Bedrijfsinfo:
Haviland Intercommunale
Brusselsesteenweg 617
1731 Zellik
www.haviland.be  

Gerelateerd nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang al eerste ons laatste nieuws

In de kijker