Dilbeek plogt: proper en fit de lente inBeste Dilbekenaren,

Zwerfvuil blijft een pijnpunt in onze gemeente Dilbeek. Of en hoe we dit kunnen voorkomen, blijft voorlopig een onopgelost vraagstuk. Alle tips en ideeën zijn dan ook uiterst welkom.

Gemeenteraadslid Alexis Rons bracht haar idee op de gemeenteraad van 15 december 2020. “In september nam ik deel aan de Eneco Clean Beach Cup, waarvoor ik de applicatie “Weplog” moest installeren. Nadien viel het me op dat meer en meer gemeenten op diezelfde applicatie aangesloten waren. Waarom dus ook niet Dilbeek?”, vertelt Alexis Rons (Open Vld Dilbeek, Gemeenteraadslid).
De applicatie was bij de gemeentediensten nog niet gekend, maar de interesse en het enthousiasme waren er meteen om het verder te onderzoeken. En zo geschiedde. Sinds midden maart is Dilbeek officieel aangesloten bij de applicatie “Weplog”. Maar wat is dit nu juist?
Ploggen is een combinatie van joggen/wandelen en zwerfvuil ruimen, wat steeds meer aan populariteit wint. Zeker in deze tijden waarin we allen massaal wandelen.  

Om dit efficiënter te kunnen organiseren, werd de applicatie “Weplog” ontwikkeld. De app brengt de straten die een plogbeurt nodig hebben én de opgeruimde straten in kaart. Dit zorgt voor een efficiëntere sturing van vrijwilligers. Maar ook de gemeente zelf kan het zwerfvuil beter aanpakken en kosten besparen.Alexis Rons droeg deze week als eerste plogger voor Dilbeek haar steentje bij. “Uiteraard sta ik volledig achter deze applicatie en ben ik van zodra het mogelijk was, erin gevlogen. Een wandeling met de honden en ondertussen zwerfvuil ruimen. Helaas bleek de straat er vuiler bij te liggen dan ik in gedachten had, stonden de honden vaker stil dan dat ze gewandeld hebben én was mijn vuilniszak al na een klein rondje gevuld.”, zegt Alexis Rons (Open Vld Dilbeek, Gemeenteraadslid)
De app is een leuke combinatie tussen bewegen én onze gemeente proper houden. Daarenboven is ploggen als het ware een uitstekende intervaltraining. Door tijdens het joggen steeds de stoppen om afval op te rapen, verbrand je sneller vetten en krijg je minder verzuurde spieren.  

Tot slot is het een goede manier om iedereen te sensibiliseren over zwerfvuil. Afval hoort niet in het straatbeeld maar in een vuilnisbak. En hoe meer iedereen zich hieraan houdt, hoe meer we op termijn kunnen wandelen of joggen tijdens het ploggen en minder stilstaan om vuil te ruimen. Ook jullie kunnen vanaf nu jullie steentje bijdragen. Installeer de app “Weplog” en ploggen maar. Laat ons met z’n allen onze gemeente Dilbeek proper houden!  

Gerelateerd nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang al eerste ons laatste nieuws

In de kijker