Interview met Walter Zelderloo (Schepen van Welzijn, Open Vld Dilbeek)Interview met Walter Zelderloo (Schepen van Welzijn, Open Vld Dilbeek).

Door: Alain Yeli-Monkenya (Bestuurslid Open Vld Dilbeek)

Waarom is je laten vaccineren belangrijk?

“Je laten vaccineren voorkomt dat je COVID-19 (opnieuw) krijgt. Je kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt én je kan levens redden.
Als minstens 70% van de bevolking gevaccineerd is, dan bereiken we groepsimmuniteit en krijgen we het coronavirus eindelijk onder controle.
Vaccinatie is de sterkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten en beetje bij beetje weer het gewone leven te kunnen oppikken.
De prik is vrijwillig en gratis voor iedereen.”  

Kan je kort schetsen hoe de vaccinatiecampagne vlot in Dilbeek?

“De vaccinatiecampagne tegen het COVID-19 virus loopt uitstekend, dankzij de inzet van onze gemeentelijke medewerkers en vooral van de vrijwilligers die tewerkgesteld zijn het vaccinatiecentrum Dilbeek – Ternat (adres: Stationsstraat 312, 1700 Dilbeek).”

Hoe ontvang je een oproepingsbrief?

“Alle uitnodigingen die onze Dilbeekse burgers ontvangen om gevaccineerd te worden tegen COVID-19, worden uitgestuurd via een softwaresysteem. Dit softwaresysteem wordt bediend door Vlaanderen. En Vlaanderen bepaalt de volgorde van vaccineren en verstuurt de uitnodiging.
Het vaccinatiecentrum Dilbeek-Ternat heeft daar geen invloed op.”

Zijn er leeftijdsgroepen die mogelijk “voorsteken” in de vaccinatieplanning?

“Vermits we de volgorde volgen die Vlaanderen hanteert, zijn er maar drie mogelijke oorzaken waarom we vandaag mensen vaccineren die jonger zijn dan de standaardleeftijdsgroep die wordt opgeroepen, namelijk:
1. Zorgpersoneel die door omstandigheden nog geen eerste prik hebben gekregen.
2. Zwangere vrouwen.
3. Risicopatiënten.
Voor de risicopatiënten kunnen we stellen dat heel veel mensen niet eens weten dat ze risicopatiënt zijn. Zij worden vaak opgegeven door hun huisarts of automatisch door het ziekenfonds waar zij lid zijn.”

Aan welke leeftijdsgroep zit ons vaccinatiecentrum Dilbeek – Ternat intussen?

“De volgende weken worden de mensen van 27 en 28 jaar uitgenodigd voor hun eerste prik.”

Heb je zich op de vaccinatiegraad van de Dilbekenaren?

“De vaccinatiegraad op dit ogenblik voor Dilbeek bedraagt:
– Deels gevaccineerd: ongeveer 20% Dilbekenaren
– Volledig gevaccineerd: ongeveer 30% Dilbekenaren
– De hoogste vaccinatiegraad: bij de 65-plussers van ongeveer 98% Dilbekenaren.
Deze cijfers voor de gemeente Dilbeek liggen in de lijn van de cijfers van Vlaanderen en van de provincie Vlaams-Brabant.”  

Ik wil u alvast hartelijk danken voor dit interview. Wil je aan dit gesprek nog graag iets toevoegen?

“Ja zeker, een belangrijke oproep aan de bevolking is “laat je vaccineren”. Zo bescherm je de anderen en jezelf. Zo kunnen we samen werken aan de groepsimmuniteit van de hele bevolking en ook nieuwe varianten van het coronavirus tegenhouden.”

Gerelateerd nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang al eerste ons laatste nieuws

In de kijker