Actie ‘Boom zoekt grond’


Particulieren krijgen gratis bomen van Dilbeek!

Dilbeek kwam de laatste tijd vaak in het nieuws met de inspanningen die het leverde om bossen aan te planten.  Zo zijn er een tweetal maanden geleden nog de eerste bomen geplant van het nieuwe Mullebos, alsook in het nieuwe bosgebied aan de Groenstraat.  Maar nu schakelt Dilbeek een versnelling hoger: particuliere eigenaars en ondernemers worden aangezet om bomen aan te planten! De inzet? Een leefbare, groene gemeente.

Meer dan 30.000 bomen

In Dilbeek werd sinds 2021 bijna 12 hectare bomen in bosverband aangeplant. Dit is maar liefst goed voor 32.000 bomen! Zowel de lokale overheid, als regionale partners en private spelers zorgden voor deze indrukwekkende aanwas.

Boom zoekt grond “Nu willen we ook inzetten op kleinere boomgroepen, zodat de hele gemeente kan gaan ademen”, aldus schepen Luc Deleu. “We zoeken privé-eigenaars die wat gratis bomen op hun grond willen en kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat wel wat extra schaduw kan gebruiken. Of een vereniging van een mede-eigenaars (VME) die wat meer beleving in hun tuin willen brengen. Of een aaneenschakeling van weides waar de bomen zowel voor schaduw als tegen erosie ingezet kunnen worden”. De gemeente werkt hiervoor samen met de befaamde Bûûmplanters. Samen zorgen ze ervoor dat de privé-eigenaar geen kosten draagt, volledig ontzorgd wordt én in ruil een klimaatrobuuste tuin of domein krijgt.

Schepen Luc Deleu vat het bondig samen: “Jij de grond, wij de bomen. Zo simpel is het.”

Inschrijven kan tot 26 mei: www.dilbeek.be/boom-zoekt-grond

De gemeente verzekert trouwens dat ze zelf ook maximaal inzet op aanplant van laanbomen. Vaak stoot de gemeente echter op beperkingen, zoals bijvoorbeeld onvoldoende ruimte of de vele ondergrondse nutsleidingen.

Nu willen we ook inzetten op kleinere boomgroepen, zodat de hele gemeente kan gaan ademen. Kort Samengevat: Jij de grond, wij de bomen. Zo simpel is het.

Bevoegde Schepen Luc Deleu


Gerelateerd nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang al eerste ons laatste nieuws

In de kijker