Dilbeek is goed bezig: update over inzameling restafval en GFT.


Er zijn nog steeds een honderd -tal gebruikers die nog moeite hebben met het GFT verhaal. Toch kunnen we ook goed nieuws melden.

Sinds januari 2023 zijn we gestart met de inzameling van GFT afval in onze gemeente en dit loopt als een trein.

In de eerste maanden hebben we al indrukwekkende cijfers behaald. In januari werd er 68,43 ton GFT opgehaald, in februari 54,3 ton, in maart 59,24 ton en in april 73,98 ton, oftewel in totaal 255,95 ton. Naast het feit dat we steeds meer GFT afval inzamelen, is het gewicht aan restafval ook nog eens verminderd met bijna 20 procent.

Wat betekent dit precies? 255,95 ton GFT komt in aanmerking voor compostering en we hoeven bijna 20 procent minder restafval naar de verbrandingsoven te vervoeren, met alle gunstige effecten voor het milieu uiteraard.

Er wordt momenteel geen wekelijkse inzameling van GFT afval overwogen. Een veertiendaagse inzamelronde kost op jaarbasis aan de gemeente €264.120,-. Een wekelijkse inzamelronde zou het dubbele kosten, oftewel meer dan €520.000,- op jaarbasis.

Daarnaast zou een programmawijziging van de afhalingen ook betekenen dat alle andere gemeenten die aangesloten zijn bij INTRADUR de schema’s van hun inzamelingen zouden moeten wijzigen, wat uiteraard geen optie is. Maar wees gerust, we zijn niet de enige gemeente die ervoor heeft gekozen om GFT afval om de 14 dagen op te halen. Momenteel halen al tien gemeenten in onze regio op deze manier GFT en restafval op.

Drie jaar geleden behoorden we nog tot de slechtste leerlingen van de klas, maar vandaag zijn we bij de beste. Laten we vooral doorgaan met deze positieve ontwikkeling en ons samen inzetten voor een groenere toekomst. Nog even doorbijten!

Luc Deleu


Gerelateerd nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang al eerste ons laatste nieuws

In de kijker