Lokale economie.
De lokale economie is de drijvende kracht van onze dorpskernen. Handelaars en horeca verdienen onze volledige steun, ook al is het niet evident om de uiteenlopende wensen en doelen te verzoenen.
Mobiliteit en handel zijn nauw met elkaar verbonden, maar het vinden van het juiste evenwicht is niet altijd eenvoudig. Blauw Dilbeek zal blijven luisteren naar alle betrokken partijen en zoeken naar oplossingen waar mogelijk.
Winkels in de kernen ondervinden toenemende druk door externe factoren zoals e-commerce en digitalisering. Om hierop in te spelen, heeft de gemeente een centrummanager aangesteld om de handelaars te begeleiden, dit ondersteunende initiatief moet worden voortgezet.
Dankzij dit initiatief krijgen we een beter inzicht in de uitdagingen waarmee onze lokale economie kampt. Zo werd bijvoorbeeld duidelijk dat de Verheydenstraat in het centrum van Dilbeek nood heeft aan een ruimtelijke herstructurering. Er is een plan nodig om de gebouwen dieper te maken en de winkelruimtes te vergroten, wat de handel daar zal versterken. Bovendien zal, na de werken aan de Ring, de opening van het stukje Kasteelstraat weer mogelijk worden.
Daarnaast werd er tijdens deze legislatuur een horeca-beleidsplan afgerond, waarin alle regelgeving en vereisten voor de horecasector duidelijk zijn vastgelegd. Het terrasreglement werd ook ingevoerd, met als doel kwalitatieve terrassen te waarborgen die bijdragen aan een verzorgd straatbeeld. Dit beleid zal in de toekomst nog verder worden verfijnd.
Initiatieven zoals "Dilbeek voor Durvers" blijven cruciaal. Dit programma biedt startende ondernemers de kans om hun idee uit te testen, met als doel zich later definitief in Dilbeek te vestigen. Voor kmo’s zorgen we voor uitbreidingsmogelijkheden door specifieke kmo-zones in te richten, zoals het project Winddries, waar uitsluitend kmo’s worden toegelaten. Bovendien zetten we in op de verdere verdichting van de industriezone Groot-Bijgaarden.