Onderwijs.
De grenzen tussen de netten worden systematisch afgebouwd. Gemeentelijk onderwijs, gemeenschapsonderwijs en het vrije onderwijs onderschrijven immers voor 99 % dezelfde doelstellingen. De uitdagingen zijn voor alle netten dezelfde en maken een globale en gemeenschappelijke aanpak noodzakelijk.
Wist U dat Dilbeekse kinderen voorrang krijgen in het Dilbeekse scholen netwerk? Een realisatie die Blauw Dilbeek door hard lobbyen op haar conto mag schrijven. Het onderwijs staat onder druk door personeelstekort en capaciteitsproblemen zoals vele scholen in Vlaanderen. Geen tijd te verliezen dus koos Blauw Dilbeek voor de snelle aanpak.
Het effect van deze Dilbeekse voorrangsregel wordt elk jaar sterker, mede doordat de "voorrang voor broer of zus"-regel is vervallen. Kinderen van buiten Dilbeek kunnen hierdoor niet langer voorrang krijgen via deze regel. Het primaire doel van de voorrangsregel is ervoor te zorgen dat elk kind uit Dilbeek in Dilbeek naar school kan gaan.
Voor het aanpakken van het personeelstekort hebben we de aanwervingsprocedures vervroegd, zodat we tijdig voldoende leerkrachten kunnen aantrekken. De nieuwe regel dat Dilbeekse kinderen voorrang krijgen, zou de capaciteitsproblemen moeten oplossen.
Voor bijna 40% van de kleuter- en lagereschoolkinderen is het Nederlands niet de thuistaal. Dat vereist een specifieke aanpak door onze gemeente. Dankzij onze schepen van Onderwijs hebben we grote stappen gezet. We hebben een onderwijsdirecteur aangesteld die de coördinatie tussen de verschillende netten op zich neemt. Blauw Dilbeek wil het taal-specifieke beleid verderzetten.
BLAUW DILBEEK garandeert een goed onderwijs voor alle Dilbeekse kinderen en werkt voortdurend verder aan de uitbouw van een modern onderwijsbeleid, zowel op het vlak van infrastructuur maar ook op organisatorisch vlak.